Haberler Dr. Filiz YAYLACI
     
   

Oturum Aç
Kullanıcı Adı
Paralo
Veriniz Kaydedilti

Olaylar
<
Ekim
2019
>
P S Ç P C C P
-- 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 -- -- --

Bu hafta

Ziyaretçiler
Aktif Ziyaretçi : 63
Aktif Üye : 0

Üye listesini görebilmek için giriş yapmalısınız...
Üye Ol

Üyeler
 Üyeler: 2
En Son Hesap : filiz
Üye Listesi

Son - Web Siteleri

   
OECD raporu: Türkiye’de öğretmen maaşları OECD ortalamasının altında
24 Kasım 2014 at 14:53:00 tarihinde filiz tarafından gönderilmiştir. TR - Egitim
Kaynağın Tam Adres : Hurriyet


Her öğretmenler gününde olduğu gibi bu sefer de yine öğretmenlerin sosyo-ekonomik durumu ile ilgili haberler tüm medyada yerini aldı.

Hürriyet gazetesinin haberinde:
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) eğitimle ilgili raporuna göre, Türkiye’de eğitime katılım oranı arttı. Yükseköğretim görenler görmeyenlere göre daha çok kazanıyor. Öğretmenler, OECD ortalamasının altında kazanç elde ediyor.

Merkezi Paris’te bulunan OECD tarafından, üye ülkelerin eğitim standartlarını, gelişmelerini inceleyen “Bir Bakışta Eğitim 2014” yıllık raporu yayımlandı. Raporda, Türkiye’de 2012’de yükseköğretim mezunlarının üst ortaöğretim mezunlarından yüzde 91 fazla kazandığının altı çizildi. OECD ülkelerinde yükseköğretim mezunlarının diğerlerinden yüzde 59 daha fazla kazandığı belirtildi. Bu farkın özellikle kadınlarda görüldüğüne dikkati çeken raporda, yükseköğretim mezunu 25-64 yaş aralığındaki kadın çalışanların, üst ortaöğretim mezunu olan hemcinslerinden iki kat fazla kazandığını, üst ortaöğretim mezunlarının da bu iki eğitim türünden ikisini de tamamlamamış çalışanlardan yüzde 53 fazla kazandığı belirtildi.
Ancak Türkiye’de yükseköğretim mezunu kadın çalışanların yükseköğretim mezunu erkeklerden daha az kazandığı vurgulandı. Bu durumun OECD ülkelerinde tam tersi olduğu ifade edildi.
Yükseköğretimin istihdamda da büyük fark yarattığına dikkat çeken rapor, 2012’de Türkiye’de yükseköğretim mezunlarının yüzde 76’sının istihdam edildiğini, bu oranın OECD ortalamasında yüzde 84 olduğunu ortaya koydu. Tüm öğretim seviyelerinden erkeklerin, yine tüm öğretim seviyelerindeki kadınlardan daha çok istihdam edildiği belirtildi.

Eğitime katılım artıyor
Raporda, Türkiye’de 12 yıllık zorunlu eğitim sayesinde 5-14 yaş arası çocukların yüzde 95’nin okula gittiğini işaret edilirken, OECD ortalamasında bu oranın yüzde 98 olduğu bilgisi verildi. 15-19 yaş aralığındaki öğrencilerin de okula kaydolma oranının 2005’teki yüzde 44’lük seviyeden 2012’de yüzde 59’a yükseldiği ve bu artışın 2011’de yüzde 64 ile rekor seviyeye çıktığı bildirildi.
Raporda, çalışmayan ya da eğitimine devam etmeyen 15-29 yaş aralığındaki gençlerin oranının 2005’te yüzde 44 olduğu hatırlatıldı ve 2012’de bu oranın yüzde 29’a gerilemesine karşın Türkiye’nin bu konuda hala OECD ülkeleri içinde en üstte kaldığı vurgulandı. Rapora göre, Türkiye’de 15-29 arasındaki kadınların yüzde 40’ı, aynı yaş aralığındaki erkeklerin ise yüzde 19’u çalışmıyor ya da eğitimine devam etmiyor.
Gençler arasında yükseköğretime katılımın giderek arttığının altını çizen rapora göre, 2010’da 25-34 yaş arası gençlerin yüzde 17’si yükseköğretime devam ederken, 2012’de bu oran yüzde 21’e yükseldi ancak Türkiye hala yüzde 33 olan OECD ortalamasını yakalayamadı.
Öğretmen maaşları uluslararası standartların altında OECD raporunda, öğretmenlerin Türkiye standartlarına göre iyi, uluslararası standartlara göre ise diğer meslektaşlarından az kazandığı ifade edildi. Rapora göre, 15 yıllık tecrübesi olan bir ilkokul öğretmeni OECD ülkelerindeki aynı tecrübedeki öğretmenlerin ortalama maaşının yaklaşık üçte ikisi kadar kazanıyor.
Raporda, “Türkiye’de öğretmen maaşları OECD ortalamasının altında kalsa da 15 yıl mesleki tecrübesi olan bir öğretmenin 25-64 yaş arasındaki yükseköğretim mezunu tam zamanlı bir çalışandan yıllık yüzde 9 daha fazla kazandığı” belirtildi.

Kimdir bu OECDhttp://www.oecd.org/turkey?
Milli Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü http://abdigm.meb.gov.tr/ OECD'yi (İktisadi İşbirliği ve Geliştirme Teşkilatı)şu şekilde tanıtıyor.


BAKANLIĞIMIZIN KATILDIĞI İKTİSADİ İŞBİRLİĞİ VE GELİŞME TEŞKİLATI (OECD) EĞİTİM FAALİYATLERİ
Bakanlığımız tarafından dünyada eğitim alanında meydana gelen değişiklikleri yakından takip etmek ve bu değişiklerin eğitim sistemimize yansıtılması amacıyla İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD);
•Eğitim Politikaları Komitesi (EDPC)’nin Eğitim Bakanları düzeyindeki
•EDPC’nin Müsteşarlar seviyesindeki
•Eğitim Politikaları Komitesi (EDPC) Ülke Temsilcileri
•Eğitimi Araştırma ve Yenilik Merkezi (CERI) Yönetim Kurulu
•Uluslararası Öğrenci Başarısını Değerlendirme Programı (PISA)
•Uluslararası Eğitim Sistemleri Göstergeleri (INES) Üst Çalışma Grubu (WP), INES Sistem Düzeyindeki Bilgiler Çalışma Grubu/Ağı (NESLI) ve Eğitimin Ekonomik, İşgücü Piyasası ve Sosyal Sonuçlarına İlişkin Veri Toplama ve Geliştirme Ağı (LSO Ağı) çalışmalarına katkı ve katılım sağlanmaktadır.

A-OECD Eğitim Bakanları ve Müsteşarlar Toplantıları

Eğitim Bakanları Toplantıları

OECD Eğitim Politikaları Komitesi (EDPC) çalışmaları kapsamında düzenlenen Eğitim Bakanları ve Gayri Resmî Eğitim Bakanları Toplantıları Bakanlığımız tarafından takip edilmektedir.
Eğitim alanındaki politikaların belirlendiği aşağıda konuları belirtilen toplantılara Sayın Bakanımız şahsen veya uygun gördükleri üst düzey bürokratlar katılmış olup toplantıların sonuç raporları ve ekli dokümanlar Bakanlığımız internet sayfasından ve yazı ile paydaşlara ulaştırılmıştır.
2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2013 ve 2014 yıllarında yapılan resmi ve gayri resmi Eğitim Bakanları Toplantıları ve konuları aşağıda sunulmuştur:
•OECD’nin “Öğretmen Politikaları En İyi Nasıl Şekillenir?” başlığı altındaki son Eğitim Bakanları Toplantısı 25-26 Haziran 2014 tarihlerinde Tokyo’da gerçekleştirilmiştir.
•2-3 Ekim 2013 tarihlerinde ise “Eğitim Yoluyla Uygun Becerilerin ve İstihdamın Artırılması” temalı OECD Eğitim Bakanları Gayrı Resmi Toplantısı ülkemizin ev sahipliğinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın da katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir. Le Meridien İstanbul Etiler Otel’de düzenlenen Toplantı, OECD Eğitim Direktörlüğüyle işbirliği halinde yapılmıştır. Toplantı’nın açılışı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yapılmış olup Toplantı başkanlığını Bakanımız Nabi AVCI yürütmüştür. Toplantı daveti OECD üyesi bütün ülkelere, Avrupa Birliğine, OECD aday ülkelerine, Kilit Ortak konumundaki ülkelere ve OECD Eğitim Politikası Komitesinin düzenli gözlemcilerine gönderilmiş olup 26 ülkeden Bakan seviyesinde katılım sağlanmıştır. Toplantı’da, amaca uygun becerileri geliştirmede, bu becerilerin etkin arzını sağlamada ve beceri talebiyle arzı arasında daha iyi bir eşleşme oluşturmada karşı karşıya olunan zorluklar üzerinde durulmuş olup anaokulundan liseye ve buradan ortaöğretim sonrası mesleki eğitim ve hayat boyu öğrenimi kapsayacak şekilde düzenlenen Toplantı’da, aslında tüm eğitim sistemi ele alınmıştır. Toplantı’da ayrıca OECD Yetişkin Becerileri Anketi’nden (PIAAC) ilk sonuçlar da açıklanmıştır.
•OECD’nin “Beşeri ve Sosyal Sermayeye Yatırım Yapmak: Yeni Zorluklar” başlığı altındaki Eğitim Bakanları Toplantısı 04-05 Kasım 2010 tarihlerinde Paris’te gerçekleştirilmiştir. Toplantı oturumlarında; Krizin Eğitim Üzerindeki Etkilerini Aşmak, Becerileri Yeni İhtiyaçlarla Örtüştürmek, Etkili Öğretmenleri 21. Yüzyıl İçin Donatmak ve Eğitimin Sosyal Faydalarını Yeniden Vurgulamak konuları ele alınmıştır. Anılan toplantı sonunda görüşülen konular hakkındaki görüş ve önerileri kapsayan bir bildiri yayınlanmıştır. Toplantıya Bakanlığımızdan katılım olmamıştır. Söz konusu toplantının sonuç bildirisine www.meb.gov.tr adresinden Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü sayfasına girilerek ulaşılabilir.
•09-10 Haziran 2009 tarihlerinde Norveç’in Oslo kentinde gerçekleştirilen Gayri Resmi Eğitim Bakanları Toplantısı’nda “Eğitimde Fırsat Eşitliği” konusu ele alınmıştır. Anılan toplantı kapsamında; okul öncesi eğitimin önemi, dezavantajlı kesimlerin eğitim sorunlarına erken müdahale, öğretmen eğitimi, ebeveynlerin okul süreçlerine daha fazla katılımı, daha kaliteli mesleki eğitim konuları görüşülmüştür.
•Japonya’nın başkenti Tokyo’da 2008 yılında düzenlenen Yükseköğretimden Elde Edilen Kazanımların Değerlendirilmesi konulu Gayri Resmî Eğitim Bakanları toplantısına ise YÖK Başkanlığının önerisi doğrultusunda Muğla Üniversitesi Rektörü katılmıştır.
•Meslekî Eğitim ve Öğretimde Kalite konusundaki OECD Eğitim Bakanları Gayrı-Resmî Toplantısı 2007 yılında Kopenhag’da düzenlenmiştir.
•2006 yılında, “Yüksek Öğretim: Kalite, Eşitlik ve Verimlilik” temalı Atina’da gerçekleştirilen Eğitim Bakanları Toplantısı’na Sayın Bakanımız bizzat katılmışlardır.

Eğitim Bakanlıkları Müsteşarları Toplantıları
2008 yılında Güney Kore’de gerçekleştirilen son Eğitim Bakanlıkları Müsteşarlar Toplantısı’na Bakanlık Müsteşarımız iştirak etmiştir. Söz konusu toplantıda;

* Eğitim çıktılarını geliştirmek,
* Eğitimde bilgi iletişim teknolojisi kullanımı,
* Başarılı yükseköğretim reformunun bileşenleri,
konuları ele alınmıştır.

B- Eğitim Politikaları Komitesi (EDPC) ile Eğitimi Araştırma ve Yenilik Merkezi (CERI) Yönetim Kurulu Faaliyetleri


Eğitimle ilgili tüm stratejik kararların alındığı ve planlamaların yapıldığı organ olan Eğitim Politikaları Komitesi (EDPC) ile Eğitimi Araştırma ve Yenilik Merkezi (CERI) Yönetim Kurulu’nda Bakanlığımız, Eğitim Politikaları Komitesi ve CERI Yönetim Kurulu Üyesi olan Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Uluslararası Kuruluşlar Daire Başkanı İmdat PEKDEMİR tarafından temsil edilmektedir.

Eğitim Politikaları Komitesi (EDPC)

Eğitim Politikaları Komitesi, OECD eğitim organlarının 2006 yılında başlatılan yeni dikey yapılanmasında oluşturulan piramidin en üst organıdır. Eğitim Bakanları düzeyinde de toplantılar yapan EDPC çalışmalarına tüm üye ülkeler ile birlikte gözlemci ülke olarak Rusya Federasyonu da katılmaktadır. EDPC eğitimle ilgili tüm stratejik kararların alındığı ve planlamaların yapıldığı organdır.
OECD Eğitim Komitesi inisiyatifinde yapılan çalışmalar 5 başlık altında toplanabilmektedir:

* Yaşam Boyu Öğrenmenin Diğer Sosyo-ekonomik Politikalarla Bağlarının Geliştirilmesi
•Erken Çocukluk Eğitimi ve Bakımına İlişkin Politikalar Geliştirilmesi
•Yetişkin Yeterliklerinin Geliştirilmesi ve Ölçülmesi
•İnsanın, iş gücünün ekonomik etkisinin artırılması



* Eğitim Politikalarının ve Uygulamalarının Analiz Edilmesi ve Geliştirilmesi
•Ülke Ulusal Eğitim Politikaları İncelemeleri



* Kaliteli Eğitimin Teşvik Edilmesi
•Öğretmenlerin Kariyerlerinin ve Çalışmalarının Yeniden Yapılandırılması
•Okullardaki Liderlik Kapasitesinin Geliştirilmesi



* Küresel Ekonomi Perspektifinde Yüksek Öğretimin Yeniden Değerlendirilmesi
•Ulusal Yüksek Öğretim Politikalarının İncelenmesi



* Eğitim Vasıtasıyla Toplumsal Uyum Sağlanması
•Eğitimde Fırsat Eşitliğinin ve Sağlanan Yararların Artırılması
•Başarılı Bireylerin Öğretmenlik Mesleğine Çekilmeleri ve Geliştirilmeleri



* Eğitim Politikaları Komitesi’nin Eğitim Politikası İncelemeleri (EPA) Çalışmaları

Eğitimin kalitesinin arttırılması OECD ülkelerinin başlıca politik hedeflerinden biridir. Herkese yaşam boyu öğrenme fırsatları yaratılması yönündeki talepler karşısında dünya çapında eğitim alanında önemli reformlar yaşanmaktadır. Eğitim Komitesinin çalışma programı dâhilinde hazırlanan Eğitim Politikası İncelemeleri (EPA), ülkelere bu zengin uluslararası deneyimler üzerinde düşünmek ve bunlardan yararlanmak için fırsatlar sunmaktadır.

OECD tarafından 1996 yılında başlatılan Eğitim Politikası İnceleme çalışmaları, ülkelerin talepleri üzerine tüm eğitim sistemi veya belirlenen bir eğitim kademesi üzerine, alanında yetkin OECD dışından uzmanlar grubunun da katkılarıyla yapılmaktadır.

OECD ülkeleri genelindeki eğitim politikalarının ve reformlarının karşılaştırmalı analizini sunacak olan yeni Eğitim Politika Genel Görünüm serisinin bir parçası olarak ülkemizin eğitim politika profili hakkında Eğitim Politikası Genel Görünümü: Türkiye isimli yayın 2-3 Ekim 2013 tarihlerinde Eğitim Bakanları Gayri Resmi Toplantısı’nda yayınlanmıştır.
Eğitim Politikaları Komitesi tarafından yapılan dikkate değer faaliyetlerden biri de ülkelerin eğitim politikalarının incelenmesidir.
1979 yılını takiben, Bakanlığımızın isteği doğrultusunda ikinci OECD Türkiye Ulusal Eğitim Politikaları İncelemesi 2005 yılında gerçekleştirilmiş olup bu konudaki OECD Raporu 2007 yılında yayınlanmıştır. Yukarıda bahsedilen ülkemize dair Eğitim Politikası Genel Görünümü: Türkiye isimli yayına buradan ulaşabilirsiniz.



Eğitimi Araştırma ve Yenilik Merkezi (CERI)



Eğitimi Araştırma ve Yenilik Merkezi (CERI), OECD Konseyi tarafından 1968 yılında kurulmuştur. Çalışmalar 34 üye ülke temsilcilerinden oluşan Yönetim Kurulu tarafından yönlendirilir.

Göstergelerle ilgili işlemler dışındaki tüm CERI çalışmaları, OECD’nin Paris’te bulunan merkezindeki sınırlı sayıdaki personel tarafından yürütülmektedir. Faaliyetler değişik ülkelerden eğitimci, araştırmacı ve karar mercii konumunda olan kişilerin oldukça etkin katkılarıyla desteklenmektedir.

CERI; Eğitim konusunda OECD ülkeleri arasında uluslararası düzeyde diyalogu teşvik eder ve bu amaçla yapılan çalışmaları yürütür. CERI, gelişmiş ülkelerin eğitim sistemlerindeki yeni yönelişleri konusundaki tartışmaların yapıldığı ve bilgilerin derlendiği son derece önemli bir merkezdir. Bu merkezde 40 yıla yaklaşan bir süreden beri OECD ülkelerine yönelik eğitim araştırmaları ve eğitimde yenilik çalışmaları yapılmaktadır. Bu etkinlikler çerçevesinde yeni eğitim politikaları ve araştırmalar ile uygulamalar arasında daha iyi bağlar kurulması teşvik edilmekte; eğitim alanındaki, araştırmacıların, uygulayıcıların ve devlet görevlilerinin uluslararası eğitim tartışmalarına etkin olarak katılımları sağlanmaktadır.

Eğitimi Araştırma ve Yenilik Merkezi’nin genel amaçları aşağıdaki şekilde ifade edilmektedir:
•Mevcut ve yeni ortaya çıkmakta olan eğitim ve öğretim konuları ile bunların diğer politika alanlarıyla bağlantılarını incelemek; araştırma yapmak, yenilikler ve önemli göstergeler geliştirmek;
•Ulusal ve uluslararası düzeylerde kültürel, sosyal ve ekonomik değişiklikler bağlamında ileriye dönük uyumlu eğitim ve öğretim yaklaşımları geliştirmek;
•Eğitimle ilgili ortak problemler konusunda üye ülkeler arasında ve uygun olan durumlarda üye olmayan ülkelerle görüş alışverişinde bulunulması ve sorunlara çözümler aranması amacıyla pratik işbirliği imkânları sağlamaktır.

CERI’nin özel amaçları ise:
•Okullaşmada geleceğe yönelik yeni düşüncelerin analizi ve teşviki,
•Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin (ICT) öğrenme kalitesine etkisinin incelenmesi,
•Araştırma ve geliştirme çalışmalarının eğitim, eğitim ekonomisi ve bilgi toplumları üzerindeki rolü ile bilgi yönetimi analizi ve bunun gerçekleştirilmesi,
•Eğitim öğretim hizmetlerinin sağlanması ve mesleki yeterlilik taleplerinin uluslararası boyuta taşınması hususlarının incelenmesi:
◦Eğitim hizmetlerinin ticareti,
◦Uluslararası e-öğrenme,
•Eğitim, müfredat geliştirme, okuma-matematik-yaşam boyu öğrenme alanlarında öğrenme ve öğretim uygulamaları üzerine beyin araştırmaları ile nöro-bilim algılaması bulgularının değerlendirilmesi ve geliştirilmesi,
•Dezavantajlı gurupların eğitim ve toplum hayatından soyutlanmasını önlemek amacıyla kamu ve özel sektör işbirliğinin gerçekleştirilme yöntemlerinin incelenmesi ve bu konudaki gelişmeler ile uygulamaları değerlendirebilmek için istatistik, gösterge ve sonuçlar elde edilmesi,
•Eğitimdeki dikkate değer yeniliklerin ve bunlar arasında uygulanabilir olanların değerlendirilmesidir.

Halen sürdürülmekte olan CERI etkinlikleri/projeleri 7 başlık altında gruplanmaktadır:
•Eğitim ve Öğretimde İnovasyon Stratejisi
•Yenilikçi Öğrenme Ortamları
•Eğitim ve Sosyal İlerleme
•Karmaşık Eğitim Sistemlerinin Yönetimi
•Etkili Öğrenme İçin Yenilikçi Öğretim
•Eğitimi Şekillendiren Trendler
•Açık Eğitim Kaynakları



Ülkemizin OECD eğitim etkinlikleri ile ilgili görüşleri söz konusu komite ve kurul toplantılarında dile getirilmekte ve bu toplantılarda verilen bilgiler de dikkate alınarak ülkemizin katılacağı ve katkıda bulunacağı eğitim çalışmaları belirlenmektedir.



C- Uluslararası Öğrenci Başarısını Değerlendirme Programı (PISA)

Ülkemiz, Uluslararası Öğrenci Başarısını Değerlendirme Programı (PISA) çalışmalarına 2001 yılından itibaren katılmaktadır.
PISA; 15 yaş grubu öğrencilerinin okuma, matematik ve fen bilimleri alanlarında edindikleri bilgi ve becerileri kullanabilme düzeylerini saptamayı amaçlamaktadır. Başarı testlerinin yanı sıra okul müdürlerine, velilere ve öğrencilere uygulanan anketlerle geniş kapsamlı analizler ve araştırmalara veri temeli oluşturulmaktadır.
PISA çalışmaları her üç yılda bir sırasıyla okuma, matematik ve fen bilimleri alanlarından birine ağırlık vermektedir. 2003 PISA çalışması matematik, 2006 yılında yapılan PISA çalışmasında ise fen bilimlerine ağırlık verilmiştir. PISA 2009 kapsamında okuma becerileri performansı ve okul sistemlerinin özellikleri, okuma öğretiminde etkili öğrenme ortamları, okul etkililiği, eğitim ve öğretim liderliği ile verimlilik konularının araştırılması amaçlanmıştır.
Ülkemiz ile birlikte 40 ülkenin katıldığı matematik ağırlıklı PISA 2003 çalışması sonuçları Aralık 2004’te açıklanmıştır. Sonuçlara göre ülkemiz okuma, matematik ve fen bilimleri alanlarında OECD ortalamasının altında yer almıştır.
2006 PISA çalışmasına 57 ülke katılmıştır. Aralık 2007’de açıklanan PISA 2006 sonuçlarına göre ülkeler arasında fen bilimleri alanında en yüksek ortalama başarı puanına sahip ülke 563 puanla Finlandiya’dır. PISA 2006 sonuçlarına göre Türkiye’nin fen bilimleri başarı ortalaması 424 puan olup ülkemiz 30 OECD ülkesi arasında 29. sırada yer almıştır.
2009 PISA çalışmasına 65 ülke katılmıştır. 2009 PISA’da öğrencilerin okuma etkinliklerine katılımına, kendi okuma ve öğrenme stratejileri hakkındaki düşüncelerine odaklanılmıştır. Ülkemiz okuma becerilerinde 464 başarı ortalamasıyla 33 OECD ülkesi arasında 32. Sırada yer almıştır.
2012 PISA çalışmasına ise 65 ülke katılmış olup ilk sonuçlar 2013’te açıklanmıştır. 2012 PISA’da matematik alanına yoğunlaşılmış olup ülkemiz matematik alanında 448 başarı ortalamasıyla 34 OECD ülkesi arasında 32. sırada yer almıştır. Türkiye’de öğrencilerin okulları hakkındaki görüşlerinin ve öğretmenleriyle ilişkilerinin oldukça olumlu olduğu görülmüştür. Ayrıca geçmiş yıllara kıyasla öğrenci öğretmen ilişkisinin daha da iyileştiği görülmektedir. Öğrencilerin okula karşı aidiyet hisleri de 2003 – 2012 arasında en fazla Türkiye’ de artmıştır. Hem 2003 hem de 2012 PISA çalışmalarına katılan 39 ülke arasında Türkiye Meksika ve Almanya ile birlikte geçen yıllar süresince hem matematik performansını hem de eğitimde eşitliği sağlama seviyesini artıran ülkeler arasında yer almıştır.
Bakanlığımızca 2004 yılından itibaren yapılan ilköğretim ve ortaöğretim müfredat yenileme çalışmalarında PISA sonuçları da dikkate alınmaktadır.
Bakanlığımız tarafından, PISA uygulamasından elde edilen ülke sonuçlarımızın değerlendirilmesi ve Türk eğitim sisteminin çıktılarındaki kalitenin artırılması amacıyla 2008 yılında Ankara’da, OECD’den ve Finlandiya’dan üç yabancı uzmanın da katılımıyla bir panel düzenlenmiş ve sonuçlar eğitim camiasıyla paylaşılmıştır.
PISA ile ilgili çalışmalar Bakanlığımız tarafından yürütülmektedir. Ülkemizle ilgili PISA sonuçları konusunda ayrıntılı Türkçe bilgi için buraya tıklayarak Bakanlığımızın internet adresinden de bilgi alınabilir.



D- Uluslararası Öğretme ve Öğrenme Araştırması (TALIS) Programı

Bakanlığımızın geçmiş yıllarda katıldığı bir başka program da Uluslararası Öğretme ve Öğrenme Araştırması (TALIS)’dır. İlköğretim okullarının yöneticilerine ve 6, 7 ve 8. sınıflarda görev yapan branş öğretmenlerine yönelik anketlerle okullardaki çalışma şartları ve eğitim ortamları öğrenilmeye çalışılmaktadır.
TALIS çalışmaları; Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün sorumluluğu ve koordinasyonunda Strateji Geliştirme Başkanlığı ile Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü iş birliğinde yapılmıştır.
2007-2010 yılları arasında araştırmaya katılan bütün ülkelerle birlikte Bakanlığımız tarafından da 20 okuldan okul müdürleri ile toplam 287 öğretmeni kapsayan alan denemesi gerçekleştirilmiştir.
2008 yılının Mart/Nisan aylarında gerçekleştirilen ana uygulamaya tesadüfî yöntemle belirlenen 200 okulun müdürleri ile bu okulların her birinden belirlenecek yaklaşık 20 (toplam 4.000 civarında) öğretmen katılmıştır.
TALIS I’den elde edilen ülkemiz verilerinin değerlendirildiği Türkiye ulusal raporunun alanında tanınmış akademisyenler tarafından hazırlanması sağlanmıştır.
Söz konusu TALIS Türkiye Ulusal Raporu; Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından 29-30 Nisan 2010 tarihlerinde düzenlenen ve OECD’den TALIS Proje Direktörü ile Polonya ve Estonya temsilcilerinin de katıldığı bir konferans ile ülkemizdeki tüm paydaşlara tanıtılmış ve tartışılmıştır.
2010-2012 yılları arasında uygulanmış olan TALIS 2’ye ülkemiz katılmamıştır.
Uluslararası Öğretme ve Öğrenme Araştırması (TALIS) 1. döngü verileri arasından seçilen bazı veriler aşağıda sunulmaktadır.
Türkiye’de öğretmenlerin meslekteki kıdem ortalaması TALIS ortalamasından oldukça farklıdır. Ülkemizde ilk iki yılını çalışan öğretmenlerin oranı % 18 iken TALIS ortalaması % 8’dir. 3-10 yıl tecrübeye sahip öğretmenlerin oranı % 51 iken TALIS ortalaması % 29’dur. Bu eğilimin tersine 20 yıl ve üstü tecrübeye sahip öğretmenler yalnızca % 12 iken TALIS ortalaması % 36’dır. Türkiye, OECD ortalamaları dikkate alındığında oldukça genç bir öğretmen nüfusuna sahiptir.

Genç bir öğretmen kitlesine sahip olmak öğretmenlerin hizmetiçi eğitimlerinin önemini daha da çok hissettirmektedir. Ülkemizdeki öğretmenlerin yaklaşık % 75’i TALIS araştırmasının ana uygulaması döneminde (18 ay) mesleki gelişim etkinliklerine katılmıştır. Bu alandaki OECD TALIS ülkeleri ortalaması ise % 89’dur. Mesleki gelişime yönelik olarak Türkiye’de ortalama 11,2 gün ayrılırken TALIS ortalaması 15,3 gündür.
Türkiye’de öğretmenlerin % 83’ü, katıldıkları mesleki gelişim faaliyetleri için herhangi bir ödeme yapmamaktadır. TALIS ortalaması ise % 65’tir. Ancak mesleki gelişim için kullanılan süre, planlanmış sürenin % 61’idir ki bu oran % 63 olan TALIS ortalamasının biraz aşağısındadır.
Öğretmenlerimizin daha fazla mesleki gelişim için talep oranı TALIS ortalamasının altındadır. Öğretmenlerimizin % 48’i aldıklarından daha fazla mesleki gelişim talep etmekle birlikte bu alandaki TALIS ortalaması % 55’tir. Tablo 2, öğretmenlerin mesleki gelişim ihtiyaçlarını ülkelere göre göstermektedir. Tablo hizmetiçi eğitim düzenlemelerine ışık tutması açısından dikkate değerdir. Diğer bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de öğretmenlerin talep ettiği en önemli mesleki gelişme alanı özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilere öğretimdir (% 28). TALIS ortalaması ise % 31’dir.
Öğretmenlerimizin Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanındaki gelişim ihtiyacı %14 civarında olup bu alandaki TALIS ülkeleri gelişim gereksinimi ortalaması % 25’tir. Çok kültürlü ortamlarda öğretim becerisi gelişim ihtiyacı % 14,5 ile TALIS ortalamasına yakındır (%14). Öğrenci disiplin ve davranış problemlerine ilişkin yeterlik geliştirme gereksinimi Türkiye’deki öğretmenlerimiz için % 13 iken TALIS ortalaması % 21’dir.
Ayrıca TALIS raporundan; öğretmenlerimiz tarafından gereksinim duyulan hizmetiçi eğitim programları ile kendilerine sunulan programların yeterince örtüşmediği anlaşılmaktadır.

E-Etkili Öğrenme Ortamları Merkezi (CELE)

Eğitim binaları ve donanımına yapılan yatırımların, eğitim-öğretimden üst düzeyde yarar sağlanabilmesi için ortam ve zemin hazırlanmasını amaçlayan CELE etkinliklerine katılım; CELE’nin misyonunu büyük oranda tamamlamış olması ve fayda-maliyet analizi neticesinde, 2010 yılında sona erdirilmiştir.

F-Eğitim Sistemleri Göstergeleri (INES) Programı

EDPC’nin beklentileri ve öncelikleri doğrultusunda INES faaliyetlerini yönetme, izleme ve istatistik çalışmalarını koordine etmek yanında göstergeler geliştirmek ve sayısal verilerle ilgili analizler yapmak görevleri INES Üst Çalışma Grubu (WP), Eğitimin Ekonomik, İşgücü Piyasası ve Sosyal Sonuçlarına İlişkin Veri Toplama ve Geliştirme Ağı (LSO) ve Sistem Düzeyinde Eğitimin Yapısı, Politikalar ve Uygulamalar Ağı (NESLI) Grubu tarafından yerine getirilmektedir.
Söz konusu INES faaliyetlerine; MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı ile Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından katılım ve katkı sağlanmaktadır.
Çalışmalar, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve YURTKUR ile Maliye Bakanlığı verilerinden de yararlanılarak yürütülmektedir.
INES kapsamında; yükseköğretim düzeyi dâhil olmak üzere sağlanan ve incelenen istatistikî veriler; sistem düzeyinde karar verme mekanizması, personel maaşları, hizmet öncesi eğitim, öğretim süresi ve ek ödemeler, yeni hazırlanan müfredat; okul/sınıf düzeyinde ise uygulanan müfredat, okul/sınıf süreci ve öğretim süresi, öğrenci başarısı, insan kaynakları ve maliyet, eğitim-öğretime erişim ve katılım ile öğrenci sayıları, geçişleri ve mezuniyeti okuldan iş hayatına geçiş, sürekli eğitim ve öğretim, yaşam boyu öğrenme, eğitimde eşitlik, insan kapitali ve işgücü gibi alanlardadır.

Uluslararası Eğitim Sistemleri Göstergeleri (INES) programı, resmi olarak Eğitimi Araştırma ve Yenilik Merkezi (CERI) Yönetim Kurulu tarafından 1988 yılında başlatılmıştır. Bu proje, ulusal politika yapıcıların uluslararası eğitim göstergeleri oluşturulması konusundaki talepleri doğrultusunda başlatılmıştır. Eğitim göstergelerinde, ülkenin eğitim sistemi performansı diğer ülkelerin performansları ile karşılaştırılır ve bu sayede eğitim sistemlerinin daha iyi izlenip değerlendirilmesi sağlanır.

Yeni yapılanma gereğince INES ile ilgili stratejik ve finansal kararlar Eğitim Politikaları Komitesi (EDPC) tarafından verilmektedir. INES’i ilgilendiren konularda EDPC için ön hazırlıklar; yeni oluşturulan INES Danışma Grubu tarafından yapılır. INES Danışma Grubu; EDPC ile CERI, CELE, PISA, PIAAC ve TALIS Yönetim Kurulları ile aşağıda bilgi sunulan INES Üst Çalışma Grubu, NESLI Çalışma Grubu ve LSO Ağı temsilcilerinden oluşmaktadır.

INES WP (Üst Çalışma Grubu)

INES Üst Çalışma Grubu EDPC’nin beklentileri ve öncelikleri doğrultusunda INES faaliyetlerini yönetme, izleme ve istatistik çalışmalarını koordine etme görevlerinin yanı sıra, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO)-OECD- Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) (UOE) ortak veri tabanına, EAG’de yayınlanmak üzere veri toplanmasının, göstergeler geliştirilmesinin ve analizler yapılmasının sağlanması amacıyla kurulmuştur.
Yükseköğretim düzeyi dâhil olmak üzere; gösterge geliştirme ve analiz etme görevleri kapsamına eğitimde insan kaynakları ve maliyet, eğitim-öğretime erişim ve katılım ile öğrenci sayıları, geçişleri ve mezuniyeti gibi alanlar girmektedir.
Söz konusu Üst Çalışma Grubu, çalışmalarını EUROSTAT ve UNESCO ile işbirliği halinde gerçekleştirmektedir.
Ayrıca INES Üst Çalışma Grubu ile koordineli olarak faaliyet gösteren “Çalışma Hayatı ve Eğitimin Toplumsal Sonuçları Hakkında Veriler Geliştirilmesi-LSO” ile “Sistem Düzeyinde; Eğitimin Yapısını, Politikaları ve Uygulamaları Kapsayan Tanımlayıcı Bilgilerin Kararlaştırılması ve Toplanması-NESLI” adlı çalışma grupları etkin faaliyetlerde bulunmaktadır.

INES NESLI (Sistem Seviyesinde Veri Toplama Ağı) Çalışmaları

Eğitimin yapısı, politikalar ve uygulamalara ilişkin sistem düzeyinde betimleyici bilgi toplanmasına yönelik NESLI (Sistem Seviyesinde Veri Toplama Ağı) çalışmaları kap-samında UOE çalışmalarında olduğu gibi her yıl Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki ülke temsilcileri tarafından ilgili birimler ile işbirliği içerisinde OECD tarafından gönderilen veri tabloları ve araştırmalar tamamlanarak OECD Sekretaryasına gönderilmektedir. NESLI çalışmaları kapsamında toplanan veriler ile oluşturulan göstergeler arasında öğret-men maaşları, öğretmen çalışma saatleri ve müfredata ilişkin göstergeler yer almaktadır. Gönderilen veri ve bilgiler kapsamında oluşturulan uluslararası karşılaştırmalı göstergelerin bir kısmı OECD’nin “Bir Bakışta Eğitim” adlı yayınında yer almaktadır.
Söz konusu çalışma kapsamında yılda iki kez çalışmalardan sorumlu ülke temsilcilerinin katılımı ile teknik toplantılar yapılmaktadır.

INES LSO (Eğitimin Ekonomik, İşgücü Piyasası ve Sosyal Sonuçlarına İlişkin Veri Toplama ve Geliştirme Ağı) Çalışmaları

INES LSO (Eğitimin Ekonomik, İşgücü Piyasası ve Sosyal Sonuçlarına İlişkin Veri Toplama ve Geliştirme Ağı) çalışmaları kapsamında eğitimin işgücü piyasası ve sosyal sonuçlarına ilişkin kapsamlı veri toplama çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda LSO Ağı, okuldan iş hayatına geçiş, sürekli eğitim ve öğretim, yaşam boyu öğrenme, beşeri sermaye ve işgücü konularını ele almaktadır. Gönderilen veri ve bilgiler kapsamında oluşturulan uluslararası karşılaştırmalı göstergelerin bir kısmı OECD’nin “Bir Bakışta Eğitim” adlı yayınında yer almaktadır.
OECD Eğitim Sistemleri Göstergeleri-INES Üst Çalışma/Koordinatörler Grubunun iki toplantısı 2004 ve 2010 yıllarında Bakanlığımız adına Avrupa Birliği ve Dış ilişkiler Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde sırasıyla Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.
Ağırlıklı olarak UOE veri tabanı ve Bir Bakışta Eğitim (EAG) adlı yıllık OECD yayının hazırlığına yönelik gündemi olan INES Üst Çalışma Grubu Toplantılarına; OECD üyesi ve gözlemci ülkeler ile Avrupa Birliği ve UNESCO yetkilileri iştirak etmektedir.

G- OECD Ülkelerinde “Bir Bakışta Eğitim – EAG”




OECD’nin Bir Bakışta Eğitim (Education at a Glance-EAG) isimli yayını; dünyada karşılaştırmalı eğitim göstergelerinin bulunduğu sayılı kaynaklardan biridir. Hedef kitlesi; politik karar merciinde bulunanlar, araştırmacılar ve tüm eğitim personelidir. Her yıl düzenli olarak basılan kitapta, ülkelerin eğitim sistemleri göstergeleri tüm boyutlarıyla incelenmektedir.

Bir Bakışta Eğitim yayınındaki göstergeler, bir ülkenin diğer ülkelerin performansları ışığında kendi durumunu görmesini sağlamaktadır. Bu çalışma, uluslararası, ortak ve profesyonel bir yaklaşımla eğitim sistemlerinin başardıkları hakkında zengin, karşılaştırılabilir ve güncel göstergeler bütününü ortaya koymaktadır.




Konu başlıklarına göre düzenlenen ve tablolarla çizelgeler hakkında ön bilgiler verilen söz konusu çalışmaya, OECD ülkelerinin çoğu ve çok sayıda üye olmayan ülke veri göndermekte olup, bazı göstergeler dünya nüfusunun üçte ikisine yakınını kapsamaktadır.

Bu yayın; OECD hükümetleri, uzmanlar ve OECD’nin Eğitim Sistemleri Göstergeleri (INES) programı çerçevesinde çalışan kurumlar ile OECD Sekretaryası iş birliğinde yapılan çalışmaların bir ürünüdür.

EAG’de büyük oranda PISA,PIAAC ile INES kapsamında toplanan, geliştirilen ve yorumlanan göstergelere yer verilmektedir
Ülkemizle ilgili verileri de kapsayan OECD’nin 2013 yılında yayınlanan Bir Bakışta Eğitim (EAG) kitabından öne çıkan konulardan oluşturulmuş dokümanın gayri resmi tercümesine http://abdigm.meb.gov.tr/www/dokumanlar/icerik/26 internet adresinden ulaşılabilir.
OECD’nin Bir Bakışta Eğitim-EAG 2014 isimli yayınına, http://www.oecd.org/edu/eag.htm adresinden ulaşılabilir.

H-Yüksek Öğretim Kurumsal Yönetimi (IMHE) Programı

CERI çalışmaları kapsamında 1969 yılında etkinliklerine başlayan Yüksek Öğretimin Kurumsal Yönetimi Programının, 1972 yılından itibaren bağımsız bir proje olarak sürdürülmesi OECD Konseyi tarafından kararlaştırılmış ve programın idari sorumluluğu Genel Sekretere verilmiştir. IMHE’nin gözetim ve denetimi programa katılan kuruluşların temsilcilerinden oluşan Yönetim Grubu tarafından yapılmaktadır.

1972 yılından beri IMHE çalışma süreleri periyodik olarak uzatılmaktadır. Halen program çerçevesinde sürdürülmekte olan faaliyetler 2012 yılının sonuna kadar uzatılmış bulunmaktadır.

Yüksek Öğretimin Kurumsal Yönetimi Programı’nın amaçları aşağıda belirtilmiştir:
•Yüksek öğretimin kurumsal yönetiminin bilimsel araştırma, eğitim ve karşılıklı bilgi değişimi yapılarak daha profesyonelce gerçekleşmesi,
•Pratik yönetim metotları ve yaklaşımlarının daha geniş bir şekilde paylaşılması ve yayılmasının gerçekleştirilmesidir.



Üniversite temsilcileri başta olmak üzere toplam 200’ü aşkın üye bu programı takip etmektedir. Üniversiteler dışındaki üyeler ise Eğitim Bakanlıkları veya Bakanlıkların yüksek öğretim birimleri ve rektörler konferansıdır. Bu alandaki hazırlık ve destek çalışmaları Eğitim Müdürlüğünün Eğitim Yönetimi ve Alt Yapı Birimi tarafından yapılmaktadır.

Üye ülkelerin talepleri üzerine OECD Eğitim Müdürlüğü tarafından “Yükseköğretim Ülke İncelemesi” yapılabilmektedir.
Ülkemizde IMHE Programının çalışmaları Yükseköğretim Kurulu tarafından takip edilmektedir.

I-Yüksek Öğrenim Sonuçlarının Ölçülmesi (AHELO)



Yükseköğretim Öğrenme Sonuçları Değerlendirmesi (AHELO), OECD Eğitim Bakanlarının 2008 yılında Tokyo’da yaptıkları toplantıda “yükseköğretimde kalitenin uluslararası alanda değerlendirilmesine” yönelik aldıkları karara istinaden Eğitim ve Beceriler Müdürlüğünce hayata geçirilen bir programdır. Bu program ile lisans öğrenimi gö-ren üniversite öğrencilerinin aldığı eğitimin kalitesinin ölçülmesi, eğitim sisteminin işgücü pazarı ihtiyaçlarına ne şekilde cevap verdiği hususunda istatistikî veri toplanması ve küresel manada mukayeseli tahlillerde bulunulması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda yürütülmekte olan ve ilk sonuçları 06 Şubat 2014’te Norveç’te gerçekleştirilen toplantıda ele alınan pilot bir proje olan AHELO Fizibilite Çalışmasına hâlihazırda 17 ülke iştirak etmekte olup projede Genel/Jenerik Beceriler ile Bilim Dalı (şimdilik İktisat ve Mühendislik) Becerileri ölçülmektedir. Bu Fizibilite Çalışmasının gayesi yükseköğretim öğrencilerinin neleri bildiğini ve mezuniyetlerini müteakip neler yapabileceklerini değerlendirmenin uygulamada ve bilimsel manada mümkün olup olmadığını anlamaktır.



J-Uluslararası Yetişkin Becerilerini Ölçme-Değerlendirme Programı (PIAAC)

21. yüzyılda daha nitelikli işgücüne sahip olabilmek ve bu hususta karşılaşılan zorlukları yenebilmek adına ülkelerdeki mevcut çerçeveyi çizen, OECD tarafından yürütülen ve bir itibar projesi olarak görülen Uluslararası Yetişkin Becerilerinin Ölçülmesi Programı’nın (PIAAC) 2008-2013 yıllarını kapsayan ilk turuna 24 ülke katılmıştır. İlk turun sonuçları 8 Ekim 2013 tarihinde açıklanmıştır. 2012-2016 yılları arasında beş yıl sürecek olan ikinci turuna ise; 9 ülke katılmıştır. Ülkemiz bu programın ikinci turuna dâhil olmuştur. Ülkemizde bu program Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İŞKUR tarafından ortaklaşa yürütülmektedir.
Programın genel hedefi, iş gücünün sahip olduğu becerilerin daha verimli ve tesirli şekilde ekonomi-ye kazandırılmasına katkıda bulunmaktır.
Program 15-65 yaş grubu arasındaki yetişkinlerin:
•Eğitim durumları
•Eğitimlerinden edinmiş oldukları birikimi
•Bu birikimin iş hayatına geçişte ne şekilde kullanıldığını
•Eğitim sisteminin sosyoekonomik hayatın gereklerine ne şekilde yanıt verdiği hususlarında istatistikî bilgi toplanmasını ve karşılaştırmalı değerlendirmelerde bulunulmasını amaçlamaktadır.

Program esas itibariyle, her katılımcı ülke-de 15-65 yaş grubundan vatandaşlara an-ket ve değişik alanlara ilişkin çeşitli testlerin uygulanması suretiyle yürütülür. Uygulanan anket, soru formlarına ek olarak çeşitli testler de içermekte ve kişilerin özgeçmişleri kapsamında sahip oldukları örgün mezuniyet seviyeleri ve yeterliliklerine uygun olarak, örgün olmayan becerilerini de ortaya çıkarmayı ve okuma, yazma, problem çözme, sayısal ve bilişim becerilerini test ederek ölçmeyi ve puanlandırmayı he-deflemektedir.
PIAAC, şekli ve amaçları itibarıyla ülkemizin de iştirak ettiği PISA’nın (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) devamı niteliğinde görülmektedir.

K- Eğitim Faaliyetlerine Finansal Katkı

OECD üyesi ülkelerin genel bütçeye yapmış oldukları yıllık üyelik ödemeleri yanında belirli OECD (eğitim) çalışmalarına katılan ülkelerden katıldıkları her bir proje/etkinlik için katkı payı alınmaktadır.
Bu nedenle Bakanlığımız tarafından katılım kararı alınacak program ve projeler konusunda fayda-maliyet analizi yapılarak ve ilgili birimlerin personel kapasiteleri de dikkate alınarak seçici olunmaktadır.

L- OECD Nezdinde T.C. Daimi Temsilciliği



Türkiye, Teşkilatın kurucu üyelerinden biridir ve diğer üye ülkeler gibi, Türkiye’nin de OECD nezdinde bir Daimi Temsilciliği bulunmaktadır.
•Daimi Temsilciliğimizde Dışişleri Bakanlığı memurlarının yanı sıra,
•Maliye Bakanlığı,
•Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı,
•Hazine Müsteşarlığı,
•Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın



kadroları bulunmaktadır. Bakanlığımızdan görevli personel bulunmamaktadır.

Daimi Temsilcilik mensuplarının görevleri:
•OECD’nin 250’den fazla Komite ve alt çalışma grubunun çalışmalarını izlemek,
•Çalışmalar hakkında OECD konularının Türkiye’deki muhatap kurum ve kuruluşlarını bilgilendirmek,


•OECD toplantılarına katılan söz konusu muhatap kurum ve kuruluşların temsilcilerine bilgi ve destek vermek,



olarak özetlenebilir. Daimi Temsilciliğimiz ayrıca, Uluslararası Enerji Ajansı, Nükleer Enerji Ajansı ve Ulaştırma Bakanları Avrupa Konferansı çalışmalarında da ülkemizi temsil etmektedir.

Daimi Temsilciliğimiz bu çerçevede, ulusal makamlar ile OECD Sekretaryası arasındaki temel iletişim kanalı olarak çok önemli bir role sahiptir. Ülkemizin çeşitli konulardaki politikaları Daimi Temsilciliğimiz tarafından ilgili toplantılar/müzakereler sırasında dile getirilmekte, OECD’nin uzmanlığına ihtiyaç duyulan alanlar Sekretaryaya, bu alanlarda OECD tarafından yayımlanan tavsiyeler ulusal makamlara iletilmekte ve OECD çalışmalarından azami fayda sağlanması için çalışılmaktadır.

Daimi Temsilciliğimizin internet adresi www.oecd.org/turkey’dir.

Oku : 18632 | Geri

 
 
Yazdırılabilir versiyon
© Pedagoji.Net - Site Tasarım HSY©